Świat Karpia - źródło informacji i rozrywki dla karpiarzy

1 2 3 4 5 6 7
Robimy kulki, przepisy, porady.
Temat dodano 2014-01-07 11:43:55

Jedni jeszcze siedzą nad wodą a drudzy szykują się na sezon... Zacząłem metodą prób i błędów oraz poradą kolegi robić kulki. Piszcie tu koledzy swoje przepisy, porady. Dla świeżych karpiarzy i nie tylko:-)

Odpowiedź dodano 2014-01-13 11:16:54

Wczoraj zrobiłem swoje drugie kulki tych pierwszych nie będę opisywał :-)

 

Suchy Mix: 30 % mączka łososiowa, 20% mąka kukurydziana, 10% mleko w proszku, 10% prażonych mielonych konopii, 10% Bird food, 20% mąki sojowej odtłuszczonej, 60 ml oleju halibutowego, 10g barwnika czerwonego, 2 łyżeczki papryki cayenne, 10 jaj.

 

Kuleczki po ugotowani śmierdzą przepięknie:-) I tak też wyglądają:-) Sprawdzimy z początkiem wiosny:-)

 

 

 

Odpowiedź dodano 2014-01-14 14:50:03

 Jak dla mnie to w tym przepisie brakuje aromatu śmierdziela. Chyba, ze preferujesz kulki bez chemi. Reszta pasuje do siebie.

Odpowiedź dodano 2014-01-14 18:46:24

Chyba ten birdfood niewiele tu wnosi jeśli są już konopie. Może warto tymi 10% dopalić kulki używając np. kazeiny i trzymając się nuty zapachowej olej z łososia zamiast halibuta? Pozdrawiam

Odpowiedź dodano 2014-01-15 09:01:18

Bardzo dobrze ze nie dałem żadnego aromatu, bo maka łososiowa i olej z halibuta swoje zrobiły. Z dodatkiem aromatu byłyby juz mocno przesadzone. Łosoś i halibut świetnie pachnie. A Bird food był dość grubo zmielony i dałem po to zeby troche zmienić strukturę kulek:-) Wyszły fajne kulki ale następnym razem dam mniej o polowe oleju bo był problem z rokowaniem ale jakoś poszło...:-) Wieczoem wrzucę zdjęcia...

Odpowiedź dodano 2014-01-15 21:43:09

Zdjęcia kulek w mojej galerii...

Odpowiedź dodano 2014-01-20 12:47:11

Narobiłem już prawie 10 kg śmierdziuchów, teraz chce spróbować coś owocowego. Słodka pomarańcza:-)

 

30% mąki kukurydzianej, 20 % mąki sojowej, 15% Bird food, 20 % cukier puder, 15% mleka w proszku, flavour pomarańcza. Tym razem gotowane na parze.

 

Co sądzicie koledzy?

Odpowiedź dodano 2014-01-20 12:52:01

Plus betaina oczywiście :-)

Odpowiedź dodano 2014-01-20 20:17:27

 Ile zamierzasz je parować?

Flavour w proszku czy w płynie?

 

Odpowiedź dodano 2014-01-20 21:43:30

polecam ci taki skład super się roluje i jest lepiej zbilansowany

30% mąki kukurydzianej
20% mąki sojowej
20% kaszy manny
10% kaszy kukurydzianej
10% mąki ziemniaczanej
10% mleka w proszku

Pozdrawiam

Odpowiedź dodano 2014-01-21 07:36:44

Flavour w płynie juz jest kupiony. Twój przepis hobby też wypróbuj. Dzieki:-)

Odpowiedź dodano 2014-01-21 16:50:12

to przepis Leszka Zawadzkiego ;P oczywiście traktuj go jako bazę wyjściową

Odpowiedź dodano 2014-01-21 17:38:38

Spokojnie wiem wiem. Już sobie coś ułożyłem do tego... Jak zrobię to napisze:-)

Odpowiedź dodano 2014-01-31 14:59:39

Nadchodzi weekend... Będzie kulanie:-) Coś nowego... Napisze po weekendzie:-)

Odpowiedź dodano 2014-02-06 08:16:40

były zapowiedzi i co z tymi kulkami?

Odpowiedź dodano 2014-02-06 08:21:25

Hobby są zrobione. 3 kg waniliowych, teść się uparł. Zdjęcia będą niedziele:-)

Odpowiedź dodano 2014-02-06 08:24:37

Jonny miałobyć nie hobby (autouzupełnianie).

 

Jonny jeśli Ty też coś sam kumasz napisz:-)

Odpowiedź dodano 2014-02-09 19:42:23

Zdjęcie kuleczek Waniliowych w galerii. Zapraszam:-)

Odpowiedź dodano 2014-02-11 11:44:00

ostatnio modne są nazwy typu np. Nocna zmora to możesz je nazwac "zemsta teścia" :-)

Odpowiedź dodano 2014-02-11 12:32:03

Dobre, dobre...:-) Może przenieść nazwy z tanich win... Np. czar pgr-u, uśmiech soltysa:-) Jak Ci się Jonny torcik podoba?

1 2 3 4 5 6 7